Η Χρυσούλα Δημητρακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Ρέθυμνο και το Ατσιπόπουλο, τόπο γέννησης του πατέρας της. Συγγραφέας και ποιήτρια στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στην επαγγελματική της καριέρα είναι οικονομικό στέλεχος σε όμιλο επιχειρήσεων στην Αθήνα με μεταπτυχιακές σπουδές, Human Resource Management και MBA του Πανεπιστημίου Teesside Αγγλίας και τα επιστημονικά της συγγράμματα αφορούν την "Ηγεσία" και την έρευνα "Ανθρώπινης συμπεριφοράς". Μητέρα δύο παιδιών, ανήκει στο εθελοντικό σώμα του Ερυθρού Σταυρού, όπου υπηρέτησε ως εθελόντρια στο σταθμό Α Βοηθειών και στο νοσοκομείο 'Ερυθρός Σταυρός, ενώ σήμερα ανήκει στο σώμα εθελοντών πολέμου. Είναι δρομέας των 10 χλμ όπου το 2005, κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο στο Διεθνή Δρόμο Μεσσήνης.
Με την συγγραφή ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια και το πρώτο της ποίημα δημοσιεύθηκε την δεκαετία του 1980. Το 2005 κυκλοφορεί η πρώτη της ποιητική συλλογή "Ποίηση", με τρεις ενότητες, "Άνεμοι και θύελλες", "Κρήτη των ονείρων" και "Θάλασσα της ψυχής", από τον εκδοτικό οίκο Χάρη Πάτση.
Το 2006, κυκλοφορεί το μυθιστόρημα "Φρατζέσκα" από τον ίδιο οίκο και το 2007 οι ποιητικές συλλογές "Tριλογία: Ύπαρξη-Ζωή -Άνθρωπος" και η Ελληνο-Αγγλική έκδοση "Stone and Water", καθώς και η 2η έκδοση της "Φρατζέσκας" από τις εκδόσεις "Ιωλκός". Το ίδιο έτος υπογράφει τα κείμενα στο αφιέρωμα, "Πόλη-Μνήμες-Θρύλοι", που παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφήγηση της Άννας Συνοδικού και του Γρηγόρη Βαλτινού και οργάνωση του Συλλόγου Αποφοίτων της 'Ελληνικής Παιδείας'. Το 2009, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός η συλλογή με δοκίμια και ποίηση "Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά".
Της έχει απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Λογοτεχνίας 2006 της Ακαδημίας M.Madhusudan της Ινδίας και του Πανεπιστημίου της Καλκούτας. Ο τίτλος του Διδάκτορος της Λογοτεχνίας από Διεθνές Κέντρο Ποίησης USA και Κίνας το 2007 και το ίδιο έτος, το "Χρυσό μετάλλιο της Βεργίνας" για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στο Εξωτερικό από τον πολιτιστικό σύλλογο Σαλαμίνας "Καφενείο των Ιδεών". Έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών το 2004 και το 2005, 2006 και 2010, στο Πανελλαδικό Συμπόσιο "Σικελιανά" και την Unesco το 2005 και 2006. Το 2008, της απονέμεται η υψηλή τιμή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και το ίδιο έτος στην Ινδία, κυκλοφορεί το παγκόσμιο Ανθολόγιο "Heaven" με αφιέρωση στην ποίησή της, ενώ στην Ιταλία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο ΝΟSSIDE των διεθνών βραβευμένων ποιητών που γράφουν ποίηση σε δύο γλώσσες. Το 2009 η επιτροπή διεθνών βραβείων Ιταλίας, Giovanni Gronchi, της απονέμει το πρώτο διεθνές βραβείο ποίησης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ατσιποπούλου, τιμητική διάκριση για τη συμβολή της στη διάδοση των γραμμάτων.
Ποίηση, δοκίμια και άρθρα δημοσιεύονται σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, είναι δε μόνιμος συνεργάτης στις εφημερίδες "Κρητική Επιθεώρηση" Ρεθύμνου και "Ελληνική Γνώμη"- Dusseldorf Γερμανίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του Κογκρέσου Παγκοσμίων Ποιητών, της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Δημοσιογράφων Κρητικού Τύπου.