Η Καθηγήτρια Wynne Harlen μετά την αποφοίτησή της από το Φυσικό τμήμα της Οξφόρδης, κατείχε διάφορες θέσεις ως εκπαιδευτικός, ως σύμβουλος Εκπαίδευσης και ως Ερευνήτρια στην επιστημονική εκπαίδευση και αξιολόγηση. Το 1985, το έτος που αποτέλεσε την αφετηρία για την εισαγωγή της Επιστήμης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ανέλαβε τη θέση της Καθηγήτριας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας της γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστήμη, η οποία εισήγαγε το πρώτο προσχέδιο του Εθνικού Αγγλικού αναλυτικού σχολικού Προγράμματος. Το ίδρυμα Gatsby της προσέφερε γενναία χρηματική επιχορήγηση, με σκοπό να δημιουργήσει στο Λίβερπουλ ένα Κέντρο για την Έρευνα και Ανάπτυξη της Επιστήμης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο εξακολουθεί να είναι ενεργό. Υπήρξε υπεύθυνη διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και την αναμόρφωση και ανάπτυξη των αναλυτικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το κοινό πρόγραμμα του Λίβερπουλ και του King's, SPACE (Επιστημονικές Διαδικασίες και Διερεύνηση Εννοιών), στο οποίο συνεργάζεται με τον Paul Black, στο οποίο βασίστηκε η έκθεση της έρευνας SPACE και το εκπαιδευτικό υλικό για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Επιστήμη του ιδρύματος Nuffield.
Το 1990 μετακινήθηκε στο Εδιμβούργο, όπου προσλήφθηκε ως Διευθύντρια του Συμβουλίου για την Έρευνα στην Εκπαίδευση, της Σκωτίας. Από το 1999 είναι επισκέπτης Καθηγήτρια της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται στην πατρίδα της τη Σκωτία.
Η Wynne Harlen έχει υπάρξει επί μακρόν μέλος (τώρα πια ως επίτιμο μέλος), του Οργανισμού για την Επιστημονική Εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου (ASE), ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση του περιοδικού ''Primary Science Review'' για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1999-2004), και του οποίου ήταν η Πρόεδρος το 2009. Υπήρξε πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, (1998-2003) για τον διεθνή διαγωνισμό PISA, (Program International of Students Assessment) του ΟΟΣΑ (OECD) και της ομάδας εργασίας της Βασιλικής Εταιρείας στο πρόγραμμα (Εθνική Αναφορά για την Επιστημονική και Μαθηματική Εκπαίδευση 5-14). Επί του παρόντος, είναι πρόεδρος στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Ακαδημιών της Επιστήμης.
Το 1991, η Βασίλισσα της Αγγλίας της απένειμε το βραβείο OBE για τις υπηρεσίες της στην εκπαίδευση και της δόθηκε επίσης ειδικό βραβείο για τις εξέχουσες υπηρεσίες της στην επιστημονική εκπαίδευση από τον ASE, το 2001. Το 2008 της απονεμήθηκε από κοινού με τον Guillermo Fern?ndez de la Garza, το Διεθνές Βραβείο Purkwa "για τον επιστημονικό εγγραμματισμό των παιδιών του πλανήτη".