Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2109802520
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 20:00 | Σάββατο: 10:00 - 14:30
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 25.00 €
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 25.00 €

Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;

Ένα συγκλονιστικό κείμενο, από τη ματιά ενός Παλαιστίνιου διανοούμενου, που βοηθάει στην κατανόηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

9786180341058
Συγγραφέας: Raja Shehadeh
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Διαθέσιμο
Αποστέλλεται σε 48 ώρες
Από 12.20 
10.98 
Κέρδος: 1.22  (10%)
Σε Προσφορά
+

Περιγραφή

Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί την Παλαιστίνη
και τον λαό της ως ισότιμους,
ως συνοδοιπόρους στον δρόμο για την ειρήνη;
Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον
των δύο χωρών;


Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, τη Nakba (την «καταστροφή», όπως την αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι), έγιναν πολλές προσπάθειες για να επικρατήσουν σχέσεις ειρήνης και ισοτιμίας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ – μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, τις Συμφωνίες του Όσλο, ακόμα και μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Κάθε προσπάθεια όμως υπονομεύτηκε από το Ισραήλ, γι’ αυτό και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι αφόρητη και η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται.
Στο βιβλίο αυτό ο Παλαιστίνιος Raja Shehadeh, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για την κατανόηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ διερευνά τι πήγε στραβά και γιατί, αλλά και πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του μπορεί να παρασύρεται από προκαταλήψεις, στην περίπτωση όμως της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, όπως υποστηρίζει σθεναρά ο βραβευμένος συγγραφέας, τα δύο έθνη μπορούν να συνυπάρξουν με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον.


Με την ίδρυση του Ισραήλ, η Παλαιστίνη σταμάτησε να υπάρχει. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει τους Παλαιστινίους ως έθνος που έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, καθώς, κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δεκάδες χιλιάδες αμάχους, κατέστρεψε σπίτια και ισοπέδωσε παλαιστινιακά πανεπιστήμια, μουσεία και ιστορικά μνημεία, ώστε να εξαλείψει την παλαιστινιακή παρουσία.
Απόσπασμα από το βιβλίο

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Παλαιστίνης.
The Observer

Με την ηθική του διαύγεια, την απογύμνωση της καρδιάς του […] και την επιμονή του να προτάσσει το ιστορικό βίωμα ενάντια στον καταιγισμό του εθνικιστικού μύθου, ο Shehadeh θυμίζει συγγραφείς όπως ο Ghassan Kanafani και ο Primo Levi.
The New York Times Book Review

Η γραφή του Shehadeh είναι ξεκάθαρη και συγκρατημένη… Αλλά η αριστοτεχνική και τολμηρή επιλογή των ιστορικών λεπτομερειών και των δεδομένων που χρησιμοποιεί χτίζει μια ακαταμάχητη υπόθεση εναντίον των καταπιεστών της Παλαιστίνης.
The Guardian

Ο Shehadeh προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας καταμεσής ενός σκοτεινού πελάγους.
Rachel Kushner, συγγραφέας

 

Πληροφορίες

Εκδόσεις:
ISBN 13:
978-618-03-4105-8
Αριθμός Σελίδων:
128
Διαστάσεις:
20.5x14
Εξώφυλλο:
Μαλακό εξώφυλλο
Έτος Έκδοσης:
2024
Συγγραφέας:
Μεταφραστής:
Στέφανος Καβαλλιεράκης

Κριτικές

Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, γιατί κράτος δεν υπάρχει, παρότι τα σύνορά του προβλέπονταν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Το βιβλίο ξεκινά από την αρχή της ιστορίας του κράτους του Ισραήλ που θεωρεί εαυτό αντιαποικιακό εναντίον των Άγγλων χωρίς να αναγνωρίζει ότι υπάρχει άλλος λαός στην περιοχή - κι αν υπάρχει τόσο το χειρότερο γι' αυτόν. Αφηγείται όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού και τους λόγους αποτυχίας τους. Εξηγεί, τέλος, ότι η ύπαρξη της Χαμάς εξυπηρετεί το Ισραήλ, το οποίο επιτρέπει τη χρηματοδότησή της από αραβικές χώρες. Η Χαμάς έχει εκλεγεί ως κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας ενώ η Φατάχ στη Δυτική Όχθη (του Ιορδάνη ποταμού). Οι δύο αυτές πλευρές δύσκολα συνεννοούνται κι αυτό δίνει την αφορμή στους Ισραηλινούς να μην αναγνωρίζουν καμία επίσημη παλαιστινιακή αρχή με την οποία θα έπρεπε να συνομιλήσουν.
Όπως λέει κι ο Ελίας Χούρι, οι Παλαιστίνιοι είναι οι Εβραίοι των Εβραίων.
Πες μας τη γνώμη σου