Η Κατερίνα Παλαιολόγου γεννήθηκε στην Πάτρα τα Χριστούγεννα του 1934. Πόλεμος και Κατοχή σφράγισαν τα παιδικά της χρόνια. Άλλαξε τέσσερα δημοτικά σχολεία και τέσσερα γυμνάσια. Μεγάλωσε με την έντονη επιθυμία να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή. Αυτό όμως στάθηκε αδύνατον κι έπιασε δουλειά σε μια εταιρία πετρελαιοειδών, όπου εργάστηκε για δεκατέσσερα χρόνια.
Παράλληλα φοίτησε στη Σχολή Ξεναγών απ’ όπου αποφοίτησε το 1961 και πήρε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό το επάγγελμα το αγάπησε με την καρδιά της και δούλεψε ως ξεναγός επί τριάντα τρία χρόνια.
Παράλληλα δούλεψε ερασιτεχνικά με μια ομάδα φίλων για τη δημιουργία ενός μουσείου, που θα έσωζε τα παλιά εργαστήρια, τα παλιά επαγγέλματα και τις τέχνες. Σιγά σιγά μεταφέρανε στο χώρο τους πληθώρα εργαλείων ή και ολόκληρο τον εξοπλισμό κάποιων εργαστηρίων και τα χαρίσανε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το μουσειάκι έγινε εν μέρει πραγματικότητα. Πλάκα, Πανός 22, κάτω από την Ακρόπολη.
Όσο όμως περισσότερο γνώριζε τις παλιές τέχνες και τους τεχνίτες τους, τόσο περισσότερο θαύμαζε την ευφυϊα, την ευρηματικότητα και τον πολύ μόχθο αυτών των ανθρώπων.
Συνταξιούχος πια σκέφτηκε ότι όφειλε να περάσει αυτό τον πλούτο γνώσεων στις νεότερες γενιές. Έτσι έγραψε τα τρία πρώτα βιβλία για τους μύλους, τα λιοτρίβια και τις μέλισσες. Σκοπεύει να συνεχίσει και με άλλα επαγγέλματα.
Τούτο το βιβλίο το γέννησε μια ανάλογη επιθυμία της μετάδοσης γνώσεων σχετικά με τις παλιές δοξασίες, τους μύθους και τις παραδόσεις τους τόπου μας, για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε.