Η Ελένη Καραβέλη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) στα Αγροτικά Οικονομικά (Agricultural Economics) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1985) και πτυχίου "Μάστερς" (M.A.) στα Οικονομικά της Ανάπτυξης (Development Economics) από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1975).
Διδάσκει Αγροτική Οικονομική, Οικονομική Γεωγραφία και Αστική και Περιφερειακή Οικονομική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει διδάξει μια σειρά άλλων μαθημάτων (όπως Μικρο και Μακροοικονομική θεωρία, Οικονομική Ιστορία, Διάρθρωση της Ελληνικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση) τόσο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και σε άλλα ιδρύματα (π.χ. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - ΕΑΠ).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και στην κατανομή της οικονομικής δραστηριότητας στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων αυτών συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και συνεργάστηκε με ευρωπαϊκά ινστιτούτα, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής (Institute of European Environmental Policy - IEEP), με έδρα το Λονδίνο, και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής και Κοινωνικής Συνοχής (Economic and Social Cohesion Laboratory) της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science).
Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή & ευρωπαϊκά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων σε συλλογικούς τόμους και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (π.χ. European Review of Agricultural Economics, Journal of Rural Studies, Environment and Planning and Journal of Economic Asymmetries). Δυο από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις της στο Journal of Economic Asymmetries είναι: "Growth, convergence and the knowledge economy: An empirical investigation" and "Where in the U-shaped curve is Europe found? An empirical analysis of Centre-Periphery in the EU". Έχει, επίσης, συνεργαστεί ως ‘κριτής’ (referee) με επιστημονικά περιοδικά (Regional Studies και Cyprus Journal of Economics). Είναι μέλος του ‘Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αγροτο-οικονομολόγων’ (European Association of Agricultural Economists) και του ‘Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Περιφερειακής Επιστήμης’ (European Regional Science Association). Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά και μέτρια Ισπανικά.