Ο Αντώνης Φούσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Άνω Καλαμά Ιωαννίνων. Είναι έγγαμος με την Ελένη Φούσα (Γεροντολόγο - Ψυχολόγο) και πατέρας δύο παιδιών. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής (για 5 χρόνια) και μετά, το τελευταίο έτος, στην Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, απ' όπου έλαβε και το απολυτήριο. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ' Αρείω Πάγω) και ασχολείται ειδικότερα με την Ποινική Δικηγορία (χειρίστηκε ιδιαίτερα σοβαρές ποινικές υποθέσεις, με γενικότερο ενδιαφέρον και αντίκτυπο).
Μετά την πτώση της επταετίας, το 1974, υπέβαλε πρώτος, ως νέος τότε δικηγόρος, μήνυση κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος και των αυτουργών για τα πρώτα θύματα κατά την 21-4-1967 (Β. Πεσλή κ.λ.π.) και καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974) ασχολήθηκε συστηματικά με τη δικηγορία του, και παράλληλα και με τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας μας.
Διετέλεσε Υπουργός :
α) Στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα (1989).
β) Στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990) και
γ) Στην Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων, επίσης, του Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (1990).
Βουλευτής :
α) Εκλέχτηκε βουλευτής το 1993 με το Κόμμα της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων.
β) Εκλέχτηκε επίσης βουλευτής το 1996 με τη Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων
γ) Εκλέχτηκε, ομοίως βουλευτής το 2004 με τη ΝΔ στο Νομό Ιωαννίνων.
Άλλες δραστηριότητες:
Διετέλεσε (1987-1990) εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων.
Διετέλεσε, για πολλά χρόνια, Αντιπρόεδρος και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου, ως και μέλος της Ευρωπαϊκής Ποινικής Εταιρίας.
Διετέλεσε για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών και ήδη έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Αντιπρόεδρος του.
Διετέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών Ηπειρωτικών Σωματείων στην Αθήνα και μάλιστα, για πολλά χρόνια, Σύμβουλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Είναι μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων.
Τιμητικές Διακρίσεις:
Ανακηρύχθηκε το έτος 1987 από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος "Πρωτεργάτης", για την προσφορά του στην Ηπειρωτική Αποδημία και την Ήπειρο γενικότερα.
Του απονεμήθη το έτος 1994 από το Σύνδεσμο Επιστημόνων Ηπειρωτών "έπαινος εξαίρετων πράξεων προς την Ήπειρο".
Τιμήθηκε (1998) από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολυτέκνων για την προσφορά του ως βουλευτής προς τους Πολύτεκνους της Ελλάδος (εντός και εκτός Βουλής).
Τιμήθηκε (1999), από την Εθνική Νεολαία Βορείου Ηπείρου, για τους αγώνες του για το εθνικό θέμα.
Τιμήθηκε (1999) από την εφημερίδα της Β. Ηπείρου "2.000" για την προσφορά του προς τους Βορειοηπειρώτες.
Του απενεμήθη (1999) τιμητική διάκριση στη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου από τους Βλαχόφωνους της Αλβανίας για την προσφορά του και για τους αγώνες του γι' αυτούς και τη Β. Ήπειρο.
Έγραψε και δημοσίευσε στα πλέον έγκυρα νομικά περιοδικά των Αθηνών πολλές επιστημονικές εργασίες και μελέτες ποινικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων η σπουδαιότερη είναι η "Διαδικασία στα κακουργοδικεία", η οποία εκδόθηκε και κυκλοφορεί σε ειδικό ανάτυπο (1997). Δημοσίευσε σε Εφημερίδες των Αθηνών, αλλά και της Επαρχίας πολλές εργασίες εθνικού, κοινωνικού, επιστημονικού και πολιτικού περιεχομένου. Έγραψε τη "Σύντομη Πολιτική Ιστορία της Ηπείρου", ως εισαγωγή στο βιβλίο "Ηπειρώτες πολιτικοί" του Χρήστου Τσέτση (2005). Είναι τακτικός συνεργάτης εφημερίδων Αθηνών και Ιωαννίνων. Έδωσε πολλές διαλέξεις με θέματα εθνικού και νομικού περιεχομένου και ασχολήθηκε και ασχολείται ιδιαίτερα, εδώ και πολλά χρόνια με τα εθνικά θέματα και ιδίως με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα (προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και μάλιστα για το θέμα αυτό μετέβη πολλές φορές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες και μίλησε σε πολλά συνέδρια. Πολλές φορές πήγε για τον ίδιο σκοπό και στην Β. 'Ηπειρο και την Αλβανία γενικότερα. Πρωτοστάτησε το 1994 για τη συγκρότηση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας υπήρξε βασικό μέλος και μετέβη πολλές φορές στα Τίρανα για την παρακολούθηση και στήριξη της γνωστής δίκης "των πέντε της Ομόνοιας", της οποίας είχε την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση με επιτυχία, από ποινικής και εθνικής πλευράς, των άδικων κατηγοριών. Έλαβε μέρος σε πολλές Διακομματικές Κοινοβουλευτικές Ανακριτικές Επιτροπές (ΑΓΕΤ, Οτσαλάν, Υποκλοπές κ.ά.).
Υπήρξε δύο φορές, ως βουλευτής και νομικός, μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (2000) .
Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος των ΟΚΕ/Ν.Δ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης της Ν.Δ.